Thanksgiving, er en tradition …

V

i er nok lidt af en atypisk familie, for vi har faktisk ikke særlig mange traditioner. Vi holder ikke påskefrokost, eller familiejulefrokost, nogen gange spiser vi and på Mortens aften men ikke altid, da det er min storebrors fødselsdag og derfor skal han også have lov til at vælge maden (nogle gange), og vi er heller ikke vokset op med fastelavn, mors dag, fars dag eller noget helt fjerde. Nej, vi er ikke en traditionel familie, for vi valgte at rejse og gøre nye ting sammen, i stedet for at holde på det gamle. Altså selv vores juleaftener er blevet holdt i Caribien (rigtig mange gange), Hawaii, Norge, og Wales. Som barn var det en tradition at rejse, og det gjorde vi også næsten hver jul. Det er først de sidste par år (mine teenage år), at vi valgte at lave en ny tradition og holde jul i vores sommerhus – hvorfor det ændrede sig, ved jeg ikke, måske fordi vi solgte vores sommerhus på St. Croix som nok er det sted (udover mit danske sommerhus) som jeg har holdt flest juleaftener i.

Jeg er også en af de personer som ikke går for meget op i mærkedage, udover et par få som jeg er vokset op med at høre om (såsom nordmændenes nationaldag d. 17 maj – da min mor og hele hendes familie er norsk er jeg vokset op med nationaldragter og min mormors store kærlighed til hendes hjemland. Og for to-tre år siden fejrede vi også dagen i Oslo. Da SKAM kom frem, havde vi endnu en undskyldning for at snakke om rustur, fjeldet, skoleboller og drittkul Norge). Og selvom vi ikke har holdt jul samme sted, så har vi stadig et par traditioner om dagen som vi altid overholder såsom; at lave konfekt om dagen, gå en lang tur efter frokosten, og spille pakkeleg efter julemaden – og så ellers de klassiske traditioner som de fleste har, nemlig maden, sangene og gaverne. Vi har også en tradition med, at min far og jeg hvert år tager ud og finder træet, ja det er nok lidt min fars og min ting sammen. Og så ser vi altid og her mener jeg ALTID ‘Alene hjemme 2’ enten lille juleaften eller juleaften efter vi har pakket gaverne ud. Vi elsker den film, og selvom vi kan replikkerne udenad, så ligger vi alle og flyder ud på sofaen imens vi propper os med vores konfekt. Julen uden Alene hjemme, ville bare ikke være rigtig jul. Så jo, udover juleaften, er jeg ikke rigtig vokset op med de mange traditioner, som mange andre har, og derfor er de få som jeg har, også yderst vigtige for mig at bevare. Det er nok også derfor at juleaften er så hellig for mig, og at min fødselsdag kun føles rigtig, hvis min mor er med til morgenmaden, hvorefter vi så normalt plejer vi at tage i Tivoli – det kan vi desværre ikke i år, fordi sjovt nok kan jeg ikke tage i Tivoli når jeg bor i Hong Kong – men vi skal ud og bowle på min fødselsdag, hvilket måske kan blive en ny tradition.

Nogle vil måske tænke ‘men hvis I ikke har de danske af slagsen, hvorfor så tage de amerikanske traditioner til jer?’ og det er i den grad også et relevant spørgsmål. For at fortælle historien helt kort, så var det mig som fik Thanksgiving op at køre i min lille familie. Jeg har gået på diverse amerikanske skoler, et år været på sommerskole i New York og så var jeg en kæmpe fortaler for hele ideen om at lave et stort smukt måltid og så spise det med nogle dejlige mennesker. Efter mit besøg i New York kom jeg hjem og spurgte mine forældre om vi ikke godt kunne holde det selv? Jeg havde sagt det i mange år men det var aldrig rigtig blevet til noget, og da den sidste torsdag i november (da vi boede på Mallorca) så kom, kom jeg hjem til et køkken, som duftede af kalkun imens at julemusikken skrålede i baggrunden. Min mor og far havde surpriset mig med at stå i køkkenet en hel dag og lavet mad til thanksgiving. Og det var sådan traditionen startede. Sidenhen har det så skiftet lidt imellem, hvem der laver maden; et år lavede jeg det for en masse mennesker, sidste år fik Frederik lov til at være med og i år lavede min mor og jeg det sammen. Da jeg boede i Paris holdt universitet thanksgiving, så der skulle jeg ikke tænke på maden – som så også ville havde været umuligt, for jeg havde ingen ovn i lejligheden! Så nu er det bare blevet en hyggelig tradition som vi prøver at fastholde hvert år. Det er selvfølgelig en lille smule svært, da vi ikke bor i samme land, så det er derfor ikke altid muligt, men når vi har mulighed for det, ja så går vi også all-in med en fem kilos kalkun, diverse salater og kartofler, sauce og vin. Jeg tror at grunden til, at jeg er så vild med denne her tradition er fordi det kun omhandler god mad. Alt i dag omhandler penge og gaver, julen f.eks. kan godt nogen gange gå hen og blive et stor gaveræs, valentinsdag handler kun om at give gaver, det samme med mors og fars dag, halloween skal du købe kostumer og slik, og påsken er ligesom julen men julemandschokoladen er blot lavet om til en påskehare. Nu er jeg så også lidt ekstrem, det ved jeg godt, for de dage er jo egentlig meget hyggelige – men thanksgiving for os, handler bare om at lave god mad og spise indtil vi ikke kan mere og så lægge os på sofaen, og det synes jeg på en eller anden måde er lidt unikt.

Så hvad spiste vi år? Jamen jeg har da både taget billeder af vores bordopdækning og mad. I sidste ende er det bare en slags ‘prøvemiddag’ inden juleaften, for bordopdækningen minder meget om jul og maden er måske også i den lidt ‘tunge ende’. Jeg er jo så privilegeret at have en fantastisk mor som ved, hvor højt jeg elsker temaer og pynt, og derfor har vi en anden form for tradition juleaften, nemlig at hvert år skal se anderledes ud. Sidste år var temaet ‘winter wonderland’ hvor det primært var sølv vi kørte, forrige år var det så ‘dansk jul’ som var rød og hvid, og i år er det ‘hyggelige julestue’ som er de grønne og brune farver. Og hvis I ikke har fundet ud af det endnu, så er jeg jo ikke lige typen som går halv-hjertet ind i noget – nej, vi går all-in med ny dug, pynt og blomster. Mit tema til thanksgiving, var så ‘bare’ ‘fra efterår til jul’, hvilket betød en blanding af efterårsfarver og hvide snefnug. Så nu får i lidt billeder, som forhåbentlig kan inspirere på den ene eller anden måde.

Jeg sender varme luftkys jeres vej – og så rigtig dejlige december-dag til jer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

(Visited 466 times, 1 visits today)
1 Svar
  • Avatar
    Yvonne
    december 4, 2017

    Wauw, og sikken en udsigt ???????

Hvad tænker du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *